kilometermiljonair…

kilometermiljonair… Unieke prestatie van Kolk – Terberg Kipper

Deze Terberg heeft eigenlijk nooit een belangrijke reparatie nodig gehad”, zegt Bart Kolk in De Wijk over de 8×8 kipauto waarmee hij sinds de zomer van 1996 werkt. Onlangs is de kilometerteller over de stand van 1.000.000 km. gegaan.

kilometermiljonair_bkolk

Binnen dertien jaar een miljoen kilometer rijden. Dat laat zien dat de Terberg FL 2000 WDG in die periode stevig aan het werk is geweest. Dat geldt dan ook voor chauffeur en eigenaar Bart Kolk die vanaf de eerste dag zelf op de Terberg heeft gereden. “Het is niet moeilijk geweest om die tellerstand te halen,”zegt Bart die samen met zijn broer Jan het transportbedrijf leidt. De beide beroepsgoederenvervoerders hebben het werk verdeeld. Jan begeleidt het internationale transport, met tien voertuigen op de weg. Bart houdt de binnenlandse tak met zeven Terberg 8×8 kippers in de gaten. Voor de buitenstaander is het misschien vreemd dat Bart altijd op die auto van toen is blijven rijden. Zijn zoon Ronnie rijdt met een veel jongere Terberg. Dat is een comfortabeler voertuig dan het exemplaar van vader Bart. De nieuwe Terberg vrachtauto’s zijn ook stiller, hebben een soepeler vering en een sterkere motor met meer vermogen en een hoger koppel. “Ik houd meer van het echte ouderwetse werk en ik weet precies hoe ik met een kipper moet rijden,” zegt Bart met een glimlach. “Ik zit al vanaf mijn 19e jaar op de kipauto en vier dit jaar mijn 62ste verjaardag!

Dubbele kwaliteit

Het vakmanschap van de bestuurder is ongetwijfeld van grote invloed geweest om het specataculaire kilometrage te bereiken. De kwaliteit van de Terberg FL 2000 WDG heeft uiteraard ook een grote rol gespeeld. In dertien jaar zwaar werk zijn er geen opvallende reparaties uitgevoerd. Bart zegt daarover: “De verstuivers zijn gewisseld, dat wel, maar de motor is niet los geweest. Ook andere onderdelen van de aandrijflijn, zoals de versnellingsbak, de tussenbak en de aandrijfassen hebben zonder reparatie’s gewoon hun werk gedaan.” Daarmee heeft deze FL 2000 WDG duidelijk bewezen dat de voertuigen van Terberg uiterst betrouwbaar en solide zijn, zelfs onder de zwaarste bedrijfsomstandigheden. “Hij heeft het ware werk als kipper niet alleen op de weg, maar ook in zand en klei,” verduidelijkt Bart Kolk die overigens nog niet heeft besloten afscheid te nemen van het voertuig waar hij nu al dertien jaar met zoveel tevredenheid op werkt.